Mechanische ventilatie

Nu onze huizen steeds beter geïsoleerd worden komt er steeds minder verse lucht binnen op natuurlijke wijze. Door een ventilatiesysteem te plaatsen kunnen we nu deze verse lucht op een geconcentreerde wijze de woning laten binnenkomen zodat er een constante is aan heerlijk verse lucht zonder dat we last zouden hebben van koude of tocht. Welke soorten ventilatiesystemen er bestaan lees je hier.

ventilatiesysteem
shutterstock

Soorten ventilatiesystemen

We onderscheiden twee grote groepen wanneer we spreken over ventilatie. Langs één zijde hebben we de natuurlijk ventilatie welke bereikt kan worden met raamroosters en openingen via kieren en spleten. Uit ecologisch standpunt is dit type van ventilatie niet echt meer rendabel en voorbijgestreefd in een moderne woning.

Langs de andere zijde spreken we over de mechanische ventilatie. Hierbij wordt de lucht op een gecontroleerde manier met een mechanisch systeem binnengebracht. Dit systeem werkt met een zelf in te stellen debiet zodat de aanwezigheid van verse lucht steeds constant is. Om geen warmte te verliezen wordt een mechanisch ventilatiesysteem ook steeds uitgerust met een zogenaamd warmterecuperatie systeem:

 

warmterecuperatie

Wanneer we verse lucht in de woning binnenbrengen spreekt het voor zich dat er ook vervuilde lucht verwijderd zal worden. Uit deze vervuilde lucht gaat men de warmte halen om door te geven aan de nieuwe koude lucht. Hierdoor zal de woning veel minder snel afkoelen waardoor je een pak minder hinder zal hebben dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een ventilatiesysteem op basis van natuurlijke ventilatie.

 

Soorten ventilatiesystemen

De mechanische ventilatiesytemen worden opgesplitst volgens het systeem C en het systeem D. Bij systeem C zal de verse lucht op een natuurlijke wijze in de woning binnengebracht worden.  Dit gebeurt vaak met raamroosters of muurroosters. De vervuilde lucht wordt door middel van een mechanisch systeem uit de woning verwijderd.

Het systeem D, ook wel gekend als balansventilatie zal zowel de aanvoer als afvoer van lucht mechanisch regelen. Hierdoor is er een perfecte balans en zal je het minste gaan gebruiken. Bij nieuwbouwwoningen worden een balansventilatie het vaakst geplaatst omdat het rendement een pak hoger ligt en de kostprijs vergelijkbaar is met een systeem C. Een ventilatiesysteem C is dan wel goedkoper op gebied van mechanisch vlak maar de raamroosters hebben ook een stevig kostenplaatje en zijn bovendien vaak niet mooi. Door de tocht worden deze ook vaak toegestopt in de winter waardoor het vaak zonde is van het systeem. Wanneer je kiest voor balansventilatie en kan profiteren van warmterecuperatie zal dit probleem zich absoluut niet stellen. Voor meer informatie over de soorten ventilatiesystemen en hun werking verwijzen we je graag door naar dit artikel.

Geef een reactie