Onderhoud ventilatiesysteem

Om een goede werking van je ventilatiesysteem te verzekeren moet het goed onderhouden worden. Een onderhoudsbeurt van een ventilatiesysteem bestaat uit verschillende handelingen. Hier vind je enkele belangrijke stappen voor het onderhoud van een ventilatiesysteem.

 

Welke onderdelen onderhouden?

Welk ventilatiesysteem je ook hebt, het is belangrijk om alle onderdelen ervan een regelmatige onderhoudsbeurt te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de openingen voor de toevoer en afvoer van de lucht, de ventielen, het kanalennet en de ventilatoren.

onderhoud ventilatiesysteem

De motor van het ventilatiesysteem moet natuurlijk ook goed functioneren. Het is dan ook belangrijk om deze regelmatig te laten reinigen. Er kunnen ook testmetingen gedaan worden om te controleren of de motor nog voldoende presteert.

Daarnaast moeten ook de filters van het systeem regelmatig gereinigd worden. Dit gebeurt met behulp van een stofzuiger. Na verloop van tijd kunnen deze filters verslijten en moeten ze vervangen worden. Heb je een balansventilatiesysteem met een warmtewisselaar, dan is het belangrijk om deze warmtewisselaar ook regelmatig een onderhoud te geven.

 

Ventilatiesysteem zelf onderhouden of laten uitvoeren?

Sommige stappen in het onderhoud van een ventilatiesysteem kan je zeker zelf uitvoeren. De toevoer- en afvoeropeningen, de filters en de ventielen kan je bijvoorbeeld zelf reinigen.

Voor het onderhoud van de motor, de warmtewisselaar en de ventilatoren schakel je beter een ervaren installateur in. Zo kan hij meteen ook het hele systeem nog eens controleren. Dan kan je steeds rekenen op een goede werking van je ventilatiesysteem. Bij veel installateurs is het overigens mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. De prijs per reiniging zal dan doorgaans lager liggen.

Geef een antwoord