Reinigen van ventilatie: een noodzaak

Je ventilatie regelmatig reinigen is een noodzaak. De investering voor een ventilatiesysteem is niet gering. Daarom moet je het ook goed onderhouden. In dit artikel ontdek je heel wat praktische weetjes over het reinigen van ventilatiesystemen.

 

Waarom is regelmatig onderhoud van je ventilatiesysteem belangrijk?

Het is belangrijk omdat vuile ventilatiekanalen niet efficiënt kunnen werken. Dat zou zonde zijn van de investering. Doorheen de kanalen bevinden zich vocht, vuil en vet. Die blijven hangen aan de binnenkant van de kanalen. Na een tijdje hoopt het vuil zich op, waardoor de lucht er moeilijker door kan. De capaciteit en de effectiviteit van het systeem zal dalen.

techniek voor het reinigen van ventilatie

 

Vuile ventilatiekanalen en gevolgen voor je gezondheid

Het lijkt logisch, maar toch denken te weinig mensen hieraan.  Als het vuil aan de binnenkant van de ventilatie kleeft, komen ook mee in de lucht. Daarom is het een regelmatige reiniging zeker aan te raden als je gezinsleden veel last hebben van astma en bronchitis.

 

Zelf reinigen of een professional in huis halen?

Het zelf reinigen van je ventilatiesysteem kan tot op zekere hoogte. Dat is uiteraard ook afhankelijk van het type. Een uitgebreid model zoals ventilatiesysteem D ( ook wel balansventilatie genoemd), reinig je best niet zelf. Laat dat over aan een persoon met ervaring. Gespecialiseerde bedrijven hebben ook altijd abonnementsformules, waardoor een regelmatige reiniging voordeliger wordt.

 

Hoe worden ventilatiekanalen gereinigd?

Vaak wordt er gewerkt met een mobiele stofzuiger, waaraan een slang is gekoppeld. Die slang stopt men in de ventilatiekanalen. Daardoor is een efficiënte reiniging mogelijk.  In de slang zit een roterende borstel die de vuilresten van de wanden schraapt.

 

Welke onderdelen worden schoongemaakt?

Niet alleen de ventilatiekanalen worden gereinigd. Ook de ventilator en de warmte-terugwin-unit komen aan bod. Ook de filters in deze unit krijgen een reinigingsbeurt. Dat is erg belangrijk, omdat de luchtkwaliteit wordt bepaald door de hygiënische toestand van de filters.

 

 

 

 

Geef een reactie