Ventilatiekanalen

Bij een mechanisch ventilatiesysteem horen uiteraard ook ventilatiekanalen. Deze zijn onontbeerlijk om het systeem goed te laten werken. Belangrijk om weten is dat je meerdere opties hebt bij het aanleggen van deze kanalen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten ventilatiekanalen en hun voor- en nadelen.

 

Soorten ventilatiekanalen & hun voor- en nadelen

ventilatiekanalen① Spiraalkokers

Spiraalkokers zijn ronde buizen die gewoonlijk uit gegalvaniseerd staal gemaakt zijn. Ze hebben een diameter tussen 80 en 200 millimeter.

Kies je voor spiraalkokers, dan worden er aftakkingen gemaakt naar meerdere kamers.

Er bestaan heel wat hulpstukken zoals bochten, T-stukken en dempers. Zo zijn de kanalen goed aan te leggen.

Voordelen

+ Spiraalkokers zijn goedkoop in aanschaf. Ook de installatie brengt niet zoveel kosten met zich mee.

+ De buizen hebben een grote diameter. Daardoor kan een grote hoeveelheid lucht zich gemakkelijk gelijktijdig verplaatsen. De ventilator hoeft daardoor niet zoveel toeren te maken.

+ Spiraalkokers zijn duurzaam en gemakkelijk in onderhoud. 

Nadelen

Doordat de buizen een grote diameter hebben, zijn ze wel moeilijker aan het zicht te onttrekken.

Omdat er doorgaans met meerdere vertakkingen per buis wordt gewerkt, wordt ook geluid door alle kanalen doorgegeven. Dit kan tot geluidshinder leiden. Het geluid zal het sterkste zijn bij het eerste ventiel (dichtst bij de motor). De lawaaihinder kan beperkt worden door middel van flexibele ventilatiebuizen vlak achter de motor.

 

ventilatiekanalen instortsysteem② Instortsystemen

Instortsystemen zijn een minder gekend alternatief voor spiraalkokers. De ventilatiebuizen worden gewoonlijk in de chape of in beton geplaatst. Instortsystemen kunnen flexibel zijn (ronde kunststof buizen) of vast (bv. gegalvaniseerd staal).

De ronde flexibele buizen zijn slechts 40 à 50 mm breed en zijn met elkaar verbonden via een verdeeldoos. Vanuit deze verdeeldoos gaan de kanalen naar verschillende kamers.

Er bestaat ook zoiets als het 'hybalans' systeem. Hierbij wordt gewerkt met grotere diameters buizen (90 mm) en 'punt tot punt' verbindingen tussen elk ventiel en de collector. Hier komen dus geen aftakkingen aan te pas: elke kamer heeft een eigen buis. Een overzicht van de voor- en nadelen:

Voordelen

Je kan het ventilatiedebiet per ruimte instellen in de luchtverdeelkast.

Omdat er geen aftakkingen zijn tussen de verschillende kamers in huis, zal er ook minder geluidsoverlast zijn.

Nadelen

Een hybalans systeem is duurder dan het systeem met spiraalkokers.

- Omdat de buizen dunner zijn en geen aftakkingen hebben, is er voldoende ruimte nodig voor veel afzonderlijke buizen. Houd hier rekening mee!

- Een ander gevolg van de kleinere diameter is het feit dat de ventilator meer toeren zal moeten draaien om eenzelfde debiet te bekomen.

Geef een reactie