Welk ventilatiesysteem kiezen

Welk ventilatiesysteem er moet gekozen worden is vaak één van de eerste vragen wanneer men denkt aan ventileren. Er bestaan in totaal 4 verschillende systemen. Welke ventilatie uiteindelijk het meest geschikt is voor jouw woning zal afhangen van de wettelijke bepalingen en luchtdichtheid van de woning.

Soorten ventilatiesystemen

Ventilatiesysteem D

Het systeem D, ook wel gekend als balansventilatie is tegenwoordig verplicht in elke nieuwbouwwoning en woning die gronding verbouwt wordt. Een terechte beslising  want door de sterk verbeterde isolatietechnieken en luchtdichtheid kan het in de woning al snel klamp en beklijvend aanvoelen wanneer er onvoldoende verse lucht is. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid maar het kan ook de omgeving aantasten en zorgen voor schimmels op de muren.

Meer informatie over ventilatiesysteem D

ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem C

Het ventilatiesysteem C is de voorloper van de balansventilatie en brengt de verse lucht op een niet-gemechaniseerde manier binnen in de woning. Dit kan zijn via kieren bij oude woningen of raamroosters bij een renovatiewoning. Het is ook mogelijk om verse lucht binnen te trekken via muurroosters die doorlopen via de buitenmuren.

 

Ventilatiesysteem B

Die type van ventilatiesystemen werkt op een omgekeerde wijze als het systeem C.  De verse lucht wordt via mechanische wijze in het huis gebracht en zal op natuurlijke wijze weer verdwijnen via dakopeningen. Dit type werd vaak geplaatst wanneer de woning onvoldoende mogelijkheden had om natuurlijke verse lucht binnen te halen. Een goed voorbeeld hiervan is een appartement of rijwoning.

 

Ventilatiesysteem A

Dit type van ventileren kennen we vooral van oudere huizen waar de luchtdichtheid nog geen grote issue was. De verse lucht komt binnen via kieren en gaten bij ramen, deuren en dakconstructies. Ook de vervuilde lucht wordt op deze manier vervangen.

 

Ventilatiesysteem b

Geef een reactie